Hota de bucătărie. Tot ce ai nevoie să știi

Cum aleg hota de bucătărie?

Indiferent dacă gătești mai mult sau mai puțin, indiferent dacă bucătăria ta e deschisă sau nu, hota de bucătărie este indispensabilă, și nu orice fel de hotă, ci hota care este cea mai potrivită pentru tine.

Și atunci, cum să fie hota?

Să fie multifuncțională, eficientă, ușor de folosit și, desigur, să îmbine latura estetică cu cea practică. Hota ideală contribuie atât la aspectul cât și la curățenia bucătăriei, evitând depunerile uleioase și afumarea pereților sau a mobilierului, cât și la sănătatea familiei până la urmă.

Hota fără evacuare sau hota cu evacuare?

Hota fără evacuare nu elimină definitiv aerul viciat din bucătărie, ci îl recirculă după filtrare, printr-un rând de filtru de carbon activ.  Dacă vrei sa ai libertate deplină în amenajarea bucătăriei, fără să fii condiționată de montarea aragazului sau a plitei pe un perete exterior, sau dacă nu vrei să ai burlane vizibile în bucătărie, atunci hota fără  evacuare este perfectă pentru tine.

Cu toate acestea, filtrele trebuie schimbate la diverse intervale, în funcție și de cât de mult este folosită hota, asta însemnând costuri de întreținere destul de ridicate uneori, și desigur o grijă suplimentară pentru tine. Dezavantajul principal vine însă din faptul că hota nu are eficiență 100% în eliminarea mirosurilor, căldura și umezeala nu sunt eliminate deloc, iar capacitatea de absorbție este mai mică decât a unei hote cu evacuare de aceeași putere, deoarece împingerea aerului prin elementul filtrant presupune un efort semnificativ pentru motorul hotei.

Hotele cu evacuare sunt primele apărute și sunt cele mai eficiente în menținerea confortului căminului, fiind alegerea ideală dacă nu există impedimente în calea montării ei. Aceste hote bucătărie absorb aerul și îl elimină în exterior prin tubul de evacuare. Au capacitate mare de a elimina aerul murdar din încăpere, inclusiv căldura și umezeala, dar sunt mai dificil de montat și se lovesc de o serie de restricții de poziționare.

Există și hote de bucătărie mixte, care oferă flexibilitate în utilizare, comutarea de la un sistem la altul făcându-se printr-o simplă apăsare pe buton.

Ce modele de hote de bucătărie sunt?

Desigur, sunt multe modele de hote de bucătărie, iar alegerea modelului potrivit depinde de designul bucătăriei tale.

Modelul tradițional de hotă este cel care se montează pe perete, deasupra aragazului sau a plitei. Mai sunt modele de hotă care se montează pe tavan, deasupra insulei de bucătărie, cu condiția, desigur, să ai o bucătărie mare, care să permită acest lucru.

Totuși, bucătăria nu este întotdeauna foarte mare, iar cu toții ne dorim o bucătărie cât mai modernă, atât sub aspectul dotărilor, cât și sub cel al designului.  Soluția cea mai bună este alegerea unei hote încorporabile. În cazul unei astfel de hote, vizitatorii nici nu își vor da seama ca acesta se află în bucătărie, ea fiind bine ascunsă în spatele unei măști cu design interesant.

Hota incorporabilă

Acestea sunt hote încorporabile în mobilierul de bucătărie, în cazul de față într-unul din corpurile dulapului suspendat, fiind complet mascată. Unele modele ocupa în întregime corpul respectiv de dulap, în timp ce altele ocupă doar un spațiu limitat în partea de jos, plus conducta de evacuare a aerului în spate, restul spațiului din dulap fiind disponibil pentru utilizare normală.

Hotele încorporabile pot fi mascate de o ușă care trebuie deschisă în vederea utilizării sau se pot extinde în față pentru a crește suprafața de absorbție. Dacă  vrei o hotă vizibilă numai în timpul funcționării și care poate fi ascunsă în restul timpului, atunci ai găsit soluția ideală.

Dacă știi deja care este modelul potrivit pentru tine, de ce caracteristici tehnice trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să cumperi?

  1. Capacitatea hotei și numărul de viteze

Opțiunea privind capacitatea de ventilare va depinde de cât de mult gătești și de suprafața bucătăriei.

Capacitatea minimă necesară este de cel puțin 10 ori volumul bucătăriei, pentru ca într-o oră de gătit să se asigure minimum 10 schimburi de aer.

Cu cât capacitatea hotei va fi mai mare, cu atât ventilarea spațiului va fi mai bună. Dacă gătești zilnic, vei avea nevoie de o hotă puternică, a cărei capacitate de ventilare să fie de 600 mc/h.

Toate hotele au o capacitate reglabilă în funcție de numărul de viteze. Este bine să alegi o hotă cu un număr cât mai mare de viteze, astfel încât să nu fie folosită mereu la capacitate maximă. Cu cât hota are o capacitate reglabilă mai mare, cu atât durata sa de viață va crește și zgomotul produs se va reduce. O hotă mai mare, dar utilizată la jumătate din capacitatea ei, este mai silențioasă, va consuma mai puțin și va avea o durată de viață mult mai lungă decât o hotă dimensionată exact și utilizată la capacitate maximă.

Majoritatea hotelor de bucătărie au între trei și șase viteze, dar sunt și hote cu viteză variabilă, acestea fiind cele mai practice deoarece permit reglarea capacității hotei la orice valoare între limita minimă și cea maximă.

Dacă ai o bucătărie mică poți opta și pentru o hotă cu un motor și debit mai mic, dar nu cel mai mic. Nu alege niciodată cel mai ieftin și cel mai puțin performant obiect electrocasnic. Mai bine fă economie câteva luni și alege ceva cu adevărat eficient.

2.   Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot este un factor important, de care trebuie să ții seama, pentru că dacă depășește nivelul de 55 dB hota este deja deranjantă. În plus, este și un factor care influențează în mod direct prețul, adică trebuie să plătești mai mult dacă vrei o hotă mai silențioasă.

3.   Filtrele

Acestea rețin grăsimea din aburul filtrat, grăsime care altfel s-ar depune pe pereții bucătariei și în interiorul hotei, micșorând durata de viață a acesteia. De aceea este important ca hota să dispună de filtre de grăsime și ca acestea să fie menținute permanent în bună stare.

Filtrele de grăsime sunt de două feluri, lucru care contează la cumpărarea unei hote de bucătărie:

  • filtre lavabile – acestea sunt metalice, de regulă din aluminiu. Ele trebuie spălate cam o dată pe lună, simplu, doar cu apă fierbinte și detergent, sau pot fi introduse în mașina de spălat vase, cu grijă să nu le îndoim.
  • filtre de unică folosință– acestea nu sunt lavabile, fiind necesară înlocuirea lor la 1-3 luni, ceea ce înseamnă o cheltuială în plus. Sunt fabricate de regula din hârtie, pâslă sau materiale sintetice.

4. Numărul de motoare

Există hote de bucătărie cu unul și cu două motoare. La prima vedere, hota cu două motoare pare mai bună, dar în realitate lucrurile nu stau chiar așa. La aceeași capacitate, o hotă cu două motoare va fi mai zgomotoasă decât hota cu un singur motor mai puternic. De asemenea, folosind mai multe motoare mai mici în locul unuia mai puternic înseamnă și fiabilitate mai scăzută, motorașele mici uzându-se mai rapid decât cele mari.

5. Sistemul de iluminare

Majoritatea hotelor sunt dotate cu un sistem de iluminare al spațiului de gătit. Modelele mai vechi au una-două becuri cu filament sau un tub de neon, cele mai noi pot avea spoturi luminoase sau LED-uri. Cu cât sursele de lumină sunt mai multe și mai bine distribuite, cu atât iluminarea oferită va fi mai bună și mai uniformă.

Iată câteva exemple de modele de hote încorporabile, de la branduri diferite:

 Produs/Specificații

Hota încorporabilă telescopică Bosch DFM064W50

Hota încorporabilă telescopică Bosch DFM064W50

Hota incorporabila telescopica Pyramis TURBO EL60M1

Hota încorporabilă telescopică Pyramis TURBO EL60M1

Hota incorporabilă decorativă Beko HCB62741BGH

Hota incorporabilă decorativă Beko HCB62741BGH

Nr. motoare 1 2 1
Clasa energetică C D C
Iluminare 2X20W 2x50W 2xLED
Putere 145W 175 W 250W
Filtru Metalic  Aluminiu Lavabil
Nivel zgomot 54-68 db 45-66 db 71 db
Capacitate absorbție 190-400 240-581 730
Viteze 3 Butoane electronice soft touch  4
Material Inox Panou sticlă gri
Îți place acest produs? Vezi mai multe detalii aici Îți place acest produs? Vezi mai multe detalii aici Îți place acest produs? Vezi mai multe detalii aici

Hota decorativă

La partea de design hotele au avansat foarte mult în ultimii ani.  Oferta din punct de vedere al designului este foarte vastă, de la modelele clasice la cele retro sau minimaliste. Este imposibil să nu găsești ceva pe gustul tău sau în ton cu mobilierul bucătăriei.

Nici designul și nci culoarea nu trebuie să fie ultimele de pe listă: hota va face parte din bucătăria ta, care are un anumit stil. Astfel, poți alege o hota încorporabilă completă, o hotă telescopică sau o hotă tip șemineu, complet vizibilă.

Pe piață există hote de aluminiu, din materiale care imită gresia, emailate sau din sticlă. Oricare dintre acestea poate fi personalizată prin lipirea de autocolante, în cazul în care nu găsești culoarea de care ai nevoie în bucătărie.

Funcții speciale pe care le poate avea hota de bucătărie

  • Programarea opririi întârziate pentru a obține eliminarea completă a mirosurilor
  • Funcția de reîmprospătare a aerului
  • Funcția Air Blade, prin care se creează o perdea de aer între zona de aer viciat și restul încăperii
  • Funcția de reglare a intensității luminoase
  • Funcția de semnalare a momentului în care trebuie curățate filtrele

Modelele actuale dispun de detector automatizat pentru miros și vapori, ce monitorizează constant nivelul acestora în timp ce tu gătești. Astfel, hota este pornită și oprită în mod automat, optimizându-se consumul de energie electrică. De asemenea, hotele performante sunt dotate cu filtre speciale pentru miros și grăsime, ce rețin până la 96% din mirosuri și absorb până la 91% din grăsimi. Noile modele sunt echipate cu motor silențios, fără perii, care permite reducerea consumului de energie cu până la 63% față de hotele standard.

Sfaturi de montare și utilizare 

  • În general, hota se montează la o distanță de 60-70 centimetri față de aragaz sau plită. Dacă se montează mai jos, există riscul ca motorul ei să se deterioreze din cauza temperaturii ridicate, iar dacă hota se montează mai sus este posibil să-și piardă din eficiență.
  • Hota trebuie pornită cu câteva minute înainte de a începe să gătești. Deasemenea, ea  trebuie lăsată să mai funcționeze 10 minute după terminarea gătitului, pentru ca mirosurile să fie eliminate în totalitate.
  •  O viteză inferioară este suficientă evacuării aerului viciat în cazul preparatelor care emană mirosuri și aburi scăzute ex: paste sau sosuri
  •  O viteză superioară este necesară când preparatele emană puternic mirosuri, fum și aburi ex: cartofi prăjiți, grătare, sau prepararea mai multor feluri de mâncare simultan.