Cum alegi mașina de spălat vase?

Mașina de spălat vase nu mai este un lux, ci o necesitate pentru gospodăria modernă, pentru că salvează timp în primul rand, timp ce poate fi folosit mai bine împreună cu familia.  În plus, ea te scapă de cea mai neplăcută activitate din cadrul bucătăriei, spălatul vaselor, indiferent dacă pentru tine gătitul este o artă sau doar o necesitate.

Alegerea modelului corespunzător nevoilor gospodăriei tale nu este o sarcina ușoară și nici nu trebuie neglijată, pentru că riști să trăiești mulți ani cu o alegere proastă. Ceea ce îți dorești de la o maşină de spălat vase este, în primul rând, să spele perfect. Iar ele reuşesc să o facă bine, chiar dacă sunt în gama celor mai ieftine. Dar dincolo de asta, mai sunt o serie de caracteristici de care trebuie să ţii cont pentru a putea alege cea mai bună maşină de spălat vase pentru nevoile tale.

Dacă mai ai nevoie de motive ca să te hotărăști să-ți iei o mașină de spalat vase, iată câteva:

  • economie de timp – studiile au arătat că economiseti până la 4 ore pe săptămână dacă pui vasele în mașină, în loc să le speli manual. E ca și cum ai pleca în fiecare vineri la ora 12 de la servici.
  • economie de apă – o mașină de spălat vase consumă între 7 și 15 litri de apă la un ciclu, spălând chiar și 12 seturi de tacâmuri. Spălând manual, la chiuvetă se consumă un litru de apă la fiecare șase secunde (debit = 1 litru apa/6 secunde) în cazul unui jet puternic, sau un litru de apă la 25 de secunde (debit = 1 litru apă/25 secunde) în cazul unui jet slab.
  • vasele se spală mai bine –  o mașină bună vă face oalele de inox și tacâmurile strălucitoare, ba chiar curăță și tigăile. Iar paharele vor arăta impecabil
  • spălare mai eficientă a vaselor – apa caldă din mașină atinge și temperaturi de 70 de grade Celsius, considerabil mai mult decât apa de la robinet, care te-ar arde dacă ar fi atât de fierbinte. Temperatura mai ridicată înseamnă o curățare mai bună a murdăriei și grăsimilor, concomitent cu eliminarea bacteriilor.

Din punct de vedere constructiv, mașina de spălat vase poate fi:

  • încorporabilă – poate fi complet integrată în mobilierul de bucătărie. Pe uşa maşinii se montează un panou din acelaşi material cu restul mobilierului, pentru mascare completă. Poate avea lăţime îngustă, de 45 cm, sau mare respectiv 60 cm. Este opțiunea ideală dacă ai posibilitatea sa iti faci mobila la comandă.
  • semiîncorporabilă sau parţial încorporabilă – aproape identică cu ceă încorporabilă, dar fără a fi complet mascată în mobilierul de bucătărie. Va rămâne vizibil panoul de control sau cel puţin un afişaj electronic.
  • clasică – de sine stătătoare, care se poate monta în cel mai convenabil loc şi poate fi oricând mutată în caz de reorganizare a bucătăriei. Ele au lăţimi standard de 45, 55 şi 60 cm.

Să vedem împreună câteva modele de mașini spălat vase:

Specificații/Produs

Mașina de spălat vase Hotpoint-Ariston LFF8M121CX

Mașina de spălat vase Hotpoint-Ariston LFF8M121CX

Mașina de spălat vase Hotpoint LFD11M132

Mașina de spălat vase Hotpoint LFD11M132

Mașina de spălat vase Hotpoint-Ariston LFD11M121B

Mașina de spălat vase Hotpoint-Ariston LFD11M121B

Mașina de spălat vase Beko DFN26420X

Mașina de spălat vase Beko DFN26420X

Nr. seturi 14 14 14 13
Clasa energetică A++ A+++ A++ A++
Nr. programe 8 11 11 6
Afișaj LCD LCD LCD LCD
Consum apă 9 9 9 11
Dimensiuni 85 x 60 x 60 85 x 60 x 60

60 x 85 x 60

85 x 60 x 60
Special Flexi Power (optimizare eficiență spălar pe durata ciclului) Auto Fast, Auto Intensiv, filtru autocurățare, element de siguranță copii Flexi Power, Programare întârziată, coșuri reglabile, încarcare la jumătate Glassshield, Fast+, Filtru autocurățare
Îți place? Vezi mai multe detalii aici Îți place? Vezi mai multe detalii aici Îți place? Vezi mai multe detalii aici Îți place? Vezi mai multe detalii aici

Detalii suplimentare despre caracteristicile mașinilor de spălat vase

Capacitatea de spălare

În specificații se precizează câte seturi de tacâmuri poți încărca maxim pentru o spălare, un set conținând toate vasele și tacâmurile necesare unei persoane la o masă (de obicei asta înseamnă farfurie mică, farfurie mare, farfurie adâncă, lingură, furculiță, linguriță, cuțit, pahar, cană etc). Pe lângă aceste seturi, rămâne loc și pentru oalele și tigăi, tăvi și alte accesorii.

Însă dimensiunea trebuie aleasă în funcție de stilul de viață al familiei tale. Sunteți doar două persoane? Luați una mică. Dacă aveți copii, deja vă trebuie o mașină mai mare. Dacă spălați vasele la două zile (sau când nu mai aveți deloc curate și e timpul să rezolvați „stiva” adunată în chiuvetă), alegeți o mașină mai mare.

Majoritatea mașinilor de spălat vase au o capacitate de 12 seturi (adică o duzină de vase), dar sunt și de 5 seturi (în cazul aparatelor mici) sau chiar depășind 15 seturi. Dacă o duzină de vase ți se pare prea mult, atunci alege o mașină de spălat vase care să aibă și funcțiă de încărcare la jumătate – astfel reduci consumul de apa, electricitate, respectiv de detergent.

 Programele de spălare

Surprinzător, nu sunt multe criterii tehnice atunci când alegi mașina de spălat vase. Teoretic ar trebui să te intereseze cum pulverizează apa pe vasele din ea, din câte unghiuri și cu câte jeturi, dar în practică asta nu garantează o spălare temeinică pentru că totul depinde de forma vaselor tale și de modul cum le așezi.

Mașinile de spălat vase se laudă doar cu vreo 5-8 programe, dar majoritatea dintre ele sunt utile. Există programe „ușoare”, pentru farfurii puțin murdare sau pentru pahare fragile, programe „normale” pentru mesele obișnuite, programe ecologice, cu consum redus de apă, programe cu spălare prelungită și puternică pentru cratițe sau vase foarte murdare. Programul „rapid” este o necesitate. Desigur, există și unele mașini de spălat vase care adaptează automat programul de spălare în funcție de conținut.

Coşurile

Coşurile (sertarele) pentru vase şi tacâmuri murdare trebuie să aibă o poziţie reglabilă pe verticală şi totodată elementele despărţitoare interioare să fie reconfigurabile, astfel încât să permită o organizare perfectă a conţinutului. Elementele componente mobile ale coşului cresc flexibilitatea acestora de a găzdui inclusiv obiecte mai mari, de forme deosebite. Este un aspect important mai ales când gătim pentru un public mai numeros.

Tacâmurile la rândul lor trebuie să dispună de un spaţiu dedicat în interiorul coşului pentru vase. De regulă pentru ele există un suport special în care fiecare tacâm are o poziţie fixă, astfel încât să se elimine posibilitatea ca ele să se lipească unele de altele şi să rămână nespălate.

Afişajul

Panoul de comandă plasat pe muchia uşii maşinii de spălat vase poate fi o alegere atrăgătoare din punct de vedere al designului, însă el este ascuns vederii la închiderea uşii şi inaccesibil până la terminarea ciclului de spălare. De aceea este important să existe un ecran vizibil care să afişeze programul ales, timpul rămas până la finalizarea lui, cantitatea de sare şi detergent existentă şi eventual alţi parametri de funcţionare. Sau cel puţin un indicator care să ne arate dacă maşina de spălat este pornită şi în curs de executare al unui program de spălare.

Pornirea întârziată

Maşinile de spălat vase sunt destul de zgomotoase în timpul funcţionării, mai ales modelele mai ieftine. De regulă, nivelul de zgomot se situează între 39 şi 55 dB(A). Din acest motiv este foarte practică existenţa unui temporizator care să ne permită programarea întârziată a pornirii ciclului de spălare pentru un interval de timp în care nu ne deranjează (suntem plecaţi la serviciu, la cumpărături etc.). Majoritatea maşinilor de spălat vase dispun de un temporizator care permite pornirea întârziată cu până la 24 de ore. Cele care nu dispun de un asemenea temporizator sunt tocmai modelele cele mai ieftine, cele care din cauza izolaţiei fonice slabe ar avea cea mai mare nevoie de el.

Temporizatorul pentru pornirea întârziată a maşinii de spălat vase mai poate fi util şi dacă avem un abonament de energie cu tarif diferenţiat sau dacă dispunem de surse alternative de energie, cum ar fi cea solară, a cărei producţie variază în funcţie de poziţia soarelui.

Clasa energetică

În general este bine să optezi pentru o mașină de spălat din clasa A – indiferent de căte plusuri ‘urmează după litera A’, important este sa fie încadrata în clasa economică.

Bine de ştiut

  • la montarea maşinii de spălat vase avem nevoie de aceleaşi conexiuni ca şi la maşina de spălat haine: alimentare cu apă, evacuare apă uzată şi curent electric.
  • resturile de mâncare din vasele puse la spălat trebuie eliminate. Maşinile de spălat vase sunt concepute să elimine murdăria de pe vase, nu să le golească de resturile alimentare, oase etc.
  • pentru eliminarea mirosurilor, igienizarea şi împrospătarea interiorului, ocazional se porneşte un ciclu de spălat, fără vase, folosind doar o cană de bicarbonat de sodiu şi o cană şi jumătate de oţet.
  • nu se va folosi maşina de spălat vase pentru veselă din lemn, acestea putând crăpa de la condiţiile de umiditate şi temperatură din interior.
  • calitatea spălării vaselor în mare măsură depinde de duritatea apei. În apa moale vesela e spălată mai bine și mai repede. Pentru aceasta se utilizează sare specială care se adaugă periodic într-o secție a mașinii. Practic, în prezent, toate mașinile sunt înzestrate cu un dispozitiv care controlează rămășița de sare și ne amintește să completăm rezerva ei.