Chromebook sau Tabletă cu Android? Care este alegerea cea mai bună?

Uneori, nici măcar cel mai mare smartphone nu este suficient de mare.

Mobile nu înseamnă doar telefoane. De când a apărut prima tabletă cu Android în 2011, ne-am dat seama că filmele se văd mai bine sau jocurile pot fi jucate în condiții mai bine pe un ecran mai mare, iar pentru asta avem la dispoziție o gamă largă de tablete din care putem alege, ieftine sau scumpe. Întreabă pe oricine despre Galaxy Tab S3 și îți va vorbi despre ecranul său incredibil, cât e de subțire și de luminos. Sau vorbește cu oricine folosește o tabletă Shield, și îți va spune cât estre de utilă, grozavă pentru jocuri, iar NVIDIA face update după update.

Recent a apărut un nou mod prin care putem utiliza aplicațiile Android — aceleași aplicații ca pe orice telefon sau tabletă — dar pe un ecran mare. Google a scos pe piață așa numitele Chromebook-uri, pe care se pot instala orice aplicații Android prin intermediul Google Play. Astfel Chromebook-urile au devenit foarte atractive pentru mulți dintre noi.

Dar ce alegem dacă ne dorim experiența unui ecran mai mare, dar și aplicațiile Android cu care suntem deja obișnuiți? Aspectul exterior joacă un rol important în luarea deciziei, dar sunt și alte elemente care trebuie luate în considerație.

Cele mai bune tablete cu Android

Cea mai bună tabletă cu Android

Cea mai bună tabletă mică

Specificații/Produs

Samsung Galaxy Tab S3

Samsung Galaxy Tab S3

Samsung Galaxy Tab A (2019)

Samsung Galaxy Tab A (2019)

Ecran 9.7″ 2048×1536

Super AMOLED

8″ 1280×800

Super AMOLED

S-Pen 4096 nivele de sensibilitate la presiune
Puncte tari Cea mai bună experiență software O tabletă ultra-subțire și ultra-ușoară
Specificații hardware de top
Îți place tableta? Vezi mai multe detalii aici Îți place tableta? Vezi mai multe detalii aici

Convertibilele par cam depășite, dar la fel sunt și tastaturile pentru tablete

Nu va trece mult timp până când o companie va produce un Chromebook cu tastatură detașabilă; trebuie să se întâmple asta. Între timp, cele mai multe Chromebook-uri au un sistem de balamale care îți permit să întorci tastatura în spate, sub ecran, și să le folosești ca pe o tabletă.

Chiar funcționează și îți permite să așezi Chromebook-ul ca pe un șevalet, pentru vizionarea unui film sau pentru o prezentare. Dar nu este cea mai zveltă experiență din păcate. Chiar și în cazul lui Pixelbook, subțire ca hârtia, drăguț și ușor în modul tabletă, tastatura din spate rămâne tot expusă. Chromebook-ul închide tastatura,  ca să nu apeși tastele din greșeală, dar nu se compară cu o tabletă atunci când îl ții în mână. Și până când o companie de carcase nu va fi cu adevărat creativă, asta este situația.

Pe de altă parte, folosirea unei tablete cu tastatură conectată prin Bluetooth poate fi frustrant. Ai încă ceva în plus de încărcat, problemele de conectare sunt comune, iar dacă tastezi repede vei observa curând că apar întârzieri la introducere. Tastele înseși nu se compară cu cele ale unui laptop. Este evident încă din start că chair și cea mai bună tastatură pentru tabletă este doar un accesoriu și nu o parte din experiență.

Cât de mult vei utiliza ecranul mare Android face diferența aici. Dacă îți dorești ceva pe care să-l poți tine în mână, ceva foarte subțire, pe care îl vei utiliza frecvent, o tabletă este cea mai bună alegere.

Android și Chrome, ambele capodopere software

Android-ul este în cea mai mare parte același pe tabletă și pe Chromebook. Aplicațiile Android pentru interfață sunt cele care fac diferența; pictogramele, widget-urile, aplicațiile pentru wallpaper și altele asemenea, nu sunt disponibile pe Chromebook pentru că nu-și au rostul. Dar poți găsi teme pe Chrome Store să-ți personalizezi desktop-ul.

Vei găsi unele aplicații care nu funcționează pe un anumit model, datorită versiunii hardware sau software. Acest lucru este valabil și pentru tablete și pentru Chromebook-uri, având în vedere multitudinea de aplicații disponibile. Înafară de aceste diferențe, modul în care arată sau funcționează aplicațiile este în mare parte același.

Un mare avantaj la Chromebook este totuși browser-ul web. Chrome OS are un fantastic browser web. Chiar mai bun decât Chrome pe Windows sau Mac. Este rapid, eficient, și sunt mii și mii de extensii și aplicații pentru el.

În plus, nu există nici o modalitate ca o aplicație Android din Google Play să acceseze informații private — parole, datele cardului de credit, sau orice altceva — ai salvat în Chrome. Aplicațiile Android rulează nativ pe  Chromebook, dar sunt ținute într-un container, astfel încât rulează independent de alte părți ale software-ului. Minusul acestei situații o reprezintă imposibilitatea de a accesa datele de pe SD card, o problemă care urmează a fi rezolvată întru-cât Google lucrează la o metodă de securizare a relației dintre SD card și aplicațiile Android. Dacă va fi rezolvată această problemă, vom putea folosi un hard disk extern sau prin rețea pentru stocare SD, practic un spațiu nelimitat de stocare.

Deci întrebarea este, cât de important este browser-ul? Dacă navigarea pe web — inclusiv Facebook, YouTube sau Reddit — este importantă pentru tine, atunci Chromebook este clar superior. Vei putea juca aceleași jocuri, folosi aceleași aplicații sociale sau de lucru, dar și acces la orice de pe internet în loc de web-ul optimizat pentru mobile. Până când totul va fi optimizat pentru mobile, asta este o diferență destul de mare.

Totul depinde de modul de utilizare

Android nu este perfect pe un ecran mare, iar companii precum Samsung au făcut tot ce au putut pentru tabletele lor, dar în cea mai mare parte, Androidul de pe Chromebook oferă o experiență mai bună decât Androidul de pe tabletă.

Tabletele au fost concepute pentru a fi ținute în mână în momentul utilizării, în timp ce un Chromebook este un laptop cu tastatură atașată. Aici este diferența, dacă vrei să lucrezi ținându-l în mână. Producătorii de tablete oferă tastaturi drăguțe care pot fi atașate, dar nu oferă nici pe departe experiența unui laptop. Plierea ecranului deasupra tastaturii poate transforma Chromebook-ul  într-o tabletă, dar este destul de gros, puțin cam greu de ținut în mână tastatura de pe spate este cam incomodă.

Decide cum o vei utiliza și ce vrei să faci cu ea, iar răspunsul devine evident.