Cum aleg un cuptor încorporabil bun?

Cuptorul a fost întotdeauna un simbol al casei și al bucătăriei în special, dar în prezent el nu mai este doar un aparat electrocasnic destinat pentru a coace prăjituri sau fripturi, ci funcțiile lui s-au extins foarte mult, devenind chiar mai important decât plita.  Cuptoarele moderne sunt încorporabile în mobilierul bucătăriei, ceea ce oferă multiple opțiuni de plasare, el nefiind neapărat să fie amplasat direct sub plită, dar și multe alte avantaje de utilizare.

Alegerea unui cuptor bun, care să se potrivească perfect stilului tău de viață, este îngreunată de existența zecilor de modele de pe piață, cu diverse caracteristici și funcții speciale.

Să vedem mai întâi ce înseamnă un cuptor încorporabil?

Adevărul este că un cuptor încorporabil este cea mai elegantă, utilă și practică alegere pe care o poți face pentru tine și pentru bucătăria ta.  Cuptorul încorporabil se încastrează în mobilierul bucătăriei, în orice loc dorești și la ce înălțime îți este practic. Uită de zilele în care trebuia să te apleci pentru a băga tava în cuptor, acum nu mai este nevoie să faci asta, ci poți stabili tu înălțimea la care vrei să fie montat.

În plus față de asta, cuptorul încorporabil are dimensiuni mai mari, o utilitate mai largă, o multitudine de funcții mai mult decât necesare și cu care te obișnuiești ușor, precum și multe alte avantaje.

Ce trebuie să aibă un cuptor încorporabil bun?

Un cuptor încorporabil bun, care să-ți  fie de mare ajutor trebuie să fie suficient de încăpător, pentru a găti tot cei are nevoie familia ta, să aibă un număr suficient de rafturi pentru tăvi, să poți găti chiar și cu 2 tăvi odată, să aibă minim funcțiile grill, rotisor, decongelare, ventilare și încălzire dublă (sus și jos), display pentru reglarea comenzilor, să fie ușor de utilizat și mai ales, de curățat.

Mai jos o să detaliem toate caracteristicile esențiale pe care un cuptor încorporabil bun trebuie să le aibă, iar tu vei alege în funcție de buget și de necesități.

Cuptorul încorporabil pe gaz

Dacă ai acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și preferi ceva mai ieftin, vei alege un cuptor încorporabil pe gaz. El are avantajul unei istorii lungi în spate și probabil ești deja familiarizat cu modul lui de funcționare.

Într-adevăr acest cuptor nu încălzeșțe uniform, flacăra radiază căldura de jos în sus, putând arde preparatele în partea de jos, în timp ce căldura se va acumula în partea superioară. Sigur, aceasta duce și la apariția acelei cruste rumene, atât de apetisante, la suprafața preparatelor, dar poate și usca sau arde. În plus, randamentul cuptorului depinde și de presiunea gazelor, care o poate afecta atunci când este prea mică.

În plus, cuptoarele pe gaz necesită aerisire pentru evacuarea gazelor și sunt mai greu de curățat decât cuptoarele electrice.

Cuptorul încorporabil electric

Desigur, cea mai bună alegere este să alegi un cuptor electric încorporabil, pentru că este mult mai performant, se încălzește mai repede, timpii de coacere sunt mai scurți, se încălzește uniform și nu trebuie să muți tava pe alt raft sau să o rotești.

Deși nu mai trebuie să-ți faci griji pentru temperatura de gătire, totuși, în cuptorul încorporabil electric în varianta convențională, preparatele se vor coace o idee mai uscat, acest mod de gătit nefiind foarte agreat de unii potențiali utilizatori.

Cele mai bune performanțe în încălzire uniformă și rapiditate de coacere, alături de un reglaj adecvat pentru fiecare tip de aliment în parte, îl are cuptorul electric cu convecție, care încorporează un sistem suplimentar de ventilare, ce optimizează aerul și temperata internă. Convecția folosește ventilatoare de mare viteză pentru a circula aerul fierbinte, ajutând la gătirea mai rapidă și mai uniformă a preparatelor.

Avantajele cuptorului electric încorporabil pot fi sintetizate astfel:

  • gătit la o temperatură precisă și constantă, setată din panoul digital
  • setarea timpului de gătit cu alarmă sonoră sau cu oprirea automată a gătitului
  • funcții de autocurățare care îți ușurează munca extrem de mult
  • programe speciale pentru gătirea diverselor tipuri de alimente
Specificații/Produs

Cuptor incorporabil Beko BIM32400XPS

Cuptor incorporabil Beko BIM32400XPS

Cuptor incorporabil Hotpoint FA4 841 JC IX HA

Cuptor incorporabil Hotpoint FA4 841 JC IXHA

Cuptor incorporabil Arctic AROIM24500BC

Cuptor incorporabil Arctic AROIM24500BC

Cuptor incorporabil Electrolux EZA2400AOX

Cuptor incorporabil Electrolux EZA2400AOX

Alimentare Electrică Electrică Electrică Electrică
Capacitate 82 litri 71 litri  71 litri 57 litri
Afișaj LCD LED LED LCD
Timer Da Da Da Da
Nr. funcții 14 8 12 8
Autocurățare Piroliză Catalitică Catalitică – self clean Catalitică
Material Sticlă neagră și inox Inox Sticlă neagră Inox antiamprentă
Îți place cuptorul? Vezi mai multe detalii aici Îți place cuptorul? Vezi mai multe detalii aici Îți place cuptorul? Vezi mai multe detalii aici Îți place cuptorul? Vezi mai multe detalii aici

Aspecte pe care trebuie să le ai în vedere la alegerea cuptorului încorporabil electric

Dimensiuni. Cele mai întâlnite modele au 60 cm pe o latură, însă există și variante mai mici sau mai mari, destinate mai ales patiserilor sau altor întreprinzători. Magazinele online de obicei precizează dimensiunile acestora, dar pentru a fi sigur că îl poți monta, măsoară nu doar lungimea și înălțimea,  ci și adâncimea cuptorului electric.

Design și materiale. Deși nu este o caracteristică funcțională, designul este un factor important, care de cele mai multe ori influențează prețul.  Printre materialele de calitate, cele care în final determină designul, enumerăm oțelul inoxidabil, inoxul, inoxul anti-amprentă, geamul termorezistent, etc. Cuptoarele încorporabile din inox fac parte din gama superioară de preț și au cel mai adesea inox anti-amprentă sau tratat special pentru a rezista la zgârieturi. Cuptoarele încorporabile vitroceramice au mai multe variante de culori : negru, alb, maro, etc., sunt ușor de întreținut dar sunt sensibile la șocurile mecanice mari, care pot duce la fisurarea sticlei.

Dotări și funcții speciale. Dintre cele care trebuie menționate obligatoriu sunt funcția grill, rotisor, autocurățarea, ventilatorul, reglajul de temperatură, programele de coacere, funcția defrost, menținerea mâncării la cald, oprirea automată, iluminarea, etc, toate fiind elemente care îi sporesc valoarea și utilitatea:

  • preîncălzirea rapidă – reduce timpul de preîncălzire al cuptorului, folosind o putere mai mare până se atinge temperatura dorită. Reducerea timpului de preîncălzire este însă umbrită de creșterea consumului de energie electrică
  • decongelarea –  la modul decongelare, ventilatorul funcționează fără încălzire sau la temperatură scăzută (30-40°C), circulând astfel aerul din interior pentru a grăbi dezghețarea alimentelor. Este o funcție foarte bună atunci când vrei să dezgheți rapid o cantitate mai mare de alimente, care nu încape la cuptorul cu microunde, însă există riscul dezvoltării unor bacterii în cuptor, datorită temperaturii nepotrivite.
  • programele de gătit – cuptorul are deja configurate programe speciale, cu timpi de gătire și temperaturi specifice diferitelor tipuri de preparate,  precum fripturi la tavă, prăjituri, pâine sau pizza.
  • rotisorul – suportul rotativ cu poți găti un pui la rotisor mult mai bun decât cel de la restaurant.
  • grill-ul – cu ajutorul aceste funcții se pot prepara diverse tipuri de carne precum antricot, cârnați sau frigărui, sau legume. Doar siguranța din partea de sus a cuptorului este folosită pentru a rumeni sau a gratina preparatele. Alimentele se așează pe grătarul cuptorului, pe nivelele superioare, iar dedesubt se așează o tavă cu apă pentru a prelua grăsimea ce se poate scurge din carne. Unele modele de cuptoare au 2 dimensiuni de grill, ce pot fi activate în funcție de nevoie: grill cu suprafață mică și grill mare.
  • gătirea cu aburi –  este o funcție care poate fi întâlnită în variante: cuptoare la care se poate găti numai cu aburi, cuptoare multifuncționale care oferă o combinație între coacerea tradițională și gătirea la aburi, precum și cuptoare care oferă funcții de umidificare, adăugând aburi la procesul normal de coacere pentru a păstra umiditatea mâncării.
  • încălzirea dublă –  permite folosirea încălzirii de sus, a celei de jos sau ambele, în funcție de mâncarea preparată
  • ventilarea sau convecția –  este printre cele mai importante funcții, prin care temperatura din interiorul cuptorului este uniformă iar coacerea perfectă.
  • display-ul –  este foarte ușor de folosit, permite reglarea timpilor de coacere și a temperaturii foarte fin, și este și mai ușor de curățat decât unul cu butoane.
  • timer-ul –  acesta poate fi mecanic sau electric. Diferența dintre cele două este că timer-ul electronic va opri cuptorul după expirare, pe când cel mecanic va emite doar un semnal sonor.

Funcția de autocurățare a cuptorului electric încorporabil 

Autocurățarea este una dintre cele mai populare facilități a cuptoarelor încorporabile, dar și unul dintre principalele motive de retur și service a acestora, datorită funcționării sale defectuoase. Există mai multe variante de autocurățare, și anume:

  • autocurățarea catalitică – o tehnologie eficientă, de un real folos. Cuptorul are încorporat o serie de panouri catalitice care au proprietatea de a absorbi depunerile de grăsime de pe pereții interiori. Procesul de curățare catalitică se face chiar în timpul gătirii și este foarte eficient. Dezavantajul este că aceste panouri trebuie schimbate regulat, la anumite perioade de timp.
  • autocurățarea pirolitică – este probabil cel mai eficient mod de a scăpa de grăsimea nedorită acumulată în urma gătirii. Piroliza presupune încingerea cuptorului la ~500 de grade, depunerile fiind efectiv topite și transformate în cenușă, ușor de curățat cu o lavetă umedă. Procesul nu implică niciun agent chimic, deci este și foarte sănătos.
  • autocurățarea cu aburi – este o metodă mai puțin eficientă decât piroliza, dar poate ajuta până la un anumit punct menținerea curată a cuptorului. Se introduce în cuptor un vas de apă, se încălzește cuptorul, iar aburul umezește pereții acestuia făcându-l mai lesne de curățat. Avantajul sistemului Aqua clean este că odată cu curățarea cuptorului se mai pot curăța și alte oale și tăvi.

Alte elemente care merită să fie luate în considerare:

  • rafturile-suport pentru tăvi – un număr mai mare de poziții permite reglarea ușoară a poziției tăvii,  precum și posibilitatea de a găti mai multe tăvi simultan.
  • sistemul telescopic – acest sistem cu brațe extensibile pentru manipularea tăvilor crește gradul de siguranță și reduce riscul de a murdări cuptorul cu sosuri atunci când verifici mâncarea.
  • elementele de siguranță –  printre cele mai importante dotări ale unui cuptor sigur la utilizare sunt: termostatul de siguranță, blocarea pentru copii, elemente care nu se încălzesc (geamul exterior, panourile și butoanele), iluminatul interior al cuptorului.
  • garanția – cele mai multe modele au o garanție de 24 de luni, dar sunt și magazine care oferă o garanție extinsă, contra cost sau ca promoție.
  • accesoriile incluse – un cuptor încorporabil poate fi dotat cu multe accesorii incluse, foarte utile: tavă universală adâncă, tavă de copt, tavă de sticlă, grilaje, termometru pentru carne, etc.